Hoorn en OSG: the place to bee!

Algemeen nieuws

Afgelopen week presenteerden onze leerlingen van vwo 4 technasium hun oplossingen voor hun bijenkastopdracht. Voor deze opdracht werkten ze, in opdracht van Stichting Stadslandbouw Hoorn, als werktuigbouwkundige aan een oplossing voor het bijenprobleem.  

 

Het is geen geheim dat bijen een cruciaal onderdeel zijn van ons ecosysteem. Maar over de hele wereld bedreigt de varroamijt de bijenpopulaties. Om deze dieren te helpen (de bijen, niet de mijten) nam Stichting Stadslandbouw Hoorn het initiatief om de biodiversiteit van de stad te vergroten. Voor de bijenkasten die ze daarbij gebruiken liepen ze echter tegen een aantal technische problemen aan.

 

Twee problemen éen oplossing?

En daar komen onze leerlingen bij kijken! Opdrachtgever Chris de Meij vroeg van onze leerlingen ten eerste om een meetsysteem, om daarmee zaken als gewicht en warmte te meten in de bijenkast zónder de bijen te storen. En of er dan ook een oplossing kon komen om data weer te geven? En zo ging een deel van onze leerlingen aan de slag met een app of website, en met het installeren van displays  in de bijenkasten. Zo kunnen bezoekers, van bijvoorbeeld een kinderboerderij, zien wat er in de bijenkast gebeurt. Een ander probleem voor opdrachtgever Chris en zijn bijen is de varroamijt, die een moeilijk te bestrijden plaag vormt  voor de bijen. Chris wil het liefst een bijenkast die de bijen helpt beschermen tegen deze mijt.

 

 

Poedersuikerdouche tegen de varroamijt

Op basis van hun vooronderzoek en gesprekken met de opdrachtgever stelden de leerlingen een Plan van Eisen op voor een meetsysteem. De ene groep bouwde vervolgens eigen sensoren en programmeerde die om nauwkeurig temperatuur en gewicht te meten. De andere groep ging aan de slag ging met een uitgebreid marktonderzoek. Weer een andere groep timmerde een hele nieuwe bijenkast in elkaar. Naast verschillende ideeën voor bijenbestendige meetapparatuur hebben we ook een ontwerp voor een poedersuikerdouche tegen de varroamijt gezien. Op de eindpresentatie kreeg opdrachtgever Chris zo verschillende oplossingen voor zijn problemen aangeboden en daar was hij zo tevreden over dat hij voorzichtig vroeg of hij misschien een van onze leerlingen kan inhuren om de ideeën uit te voeren.

Hoorn the place to bee!

“Hoorn the place to bee” is een initiatief van stichting Stadslandbouw Hoorn en wil samen met bedrijven en burgers de leefomgeving van de bijen in Hoorn verbeteren. Het doel is om in totaal 5000 m2 meter bijenlint aanleggen. Een Bijenlint is een aaneenschakeling van initiatieven ter bevordering van de overlevingskansen van de bij. Dit lint zal door alle woonwijken in Hoorn gaan lopen met als eind de bijenstal in de Grote Waal.