Gymnasium

De OSG West-Friesland heeft een aparte gymnasiumafdeling. Al onze gymnasiumleerlingen zijn op hun eigen manier nieuwsgierig naar de klassieke wereld en met name naar de betekenis daarvan voor de wereld van nu.

Grieks en Latijn

Op het gymnasium besteden we veel aandacht aan de Klassieke Oudheid: de tijd van de Grieken en de Romeinen. We geven ook les in de talen die toen werden gesproken: Grieks en Latijn. Behalve de talen leer je ook over mythen, het dagelijks leven, kunst en archeologie uit de oudheid. Daarnaast leer je hoe die verhalen in latere tijden bijvoorbeeld architecten, beeldhouwers, schilders, schrijvers en ook filmmakers hebben geïnspireerd.

Op welke manier leer je dat op de OSG?

Dat doen we niet alleen door middel van boeken, afbeeldingen of films, maar ook door zelf op pad te gaan. In de brugklas is er bijvoorbeeld een project rondom een bezoek aan het Paleis op de Dam. Je kiest daar een kunstvoorwerp uit en vervolgens maak je daar op school een gedicht over. Dit gedicht wordt dan weer verwerkt in een affiche. Zo doen de vakken Nederlands en tekenen ook mee in dit project. In de 4e klas ga je ook kijken in Romeinse steden, zoals Trier. En in de 5e klas reizen we naar Rome: een hoogtepunt van je gymnasiumopleiding.

Wat maakt je gymnasiumopleiding op de OSG zo bijzonder?

Het is fijn dat je op de OSG al in de brugklas voor het gymnasium kunt kiezen. Daarbij kun je ook in deze klas kiezen voor Fast Lane English. Met deze combinatie heb je de meest uitdagende opleiding in Nederland!

Wat ook heel bijzonder is, is dat je vanaf de brugklas het vak filosofie volgt. Dat is in Nederland maar op een paar scholen mogelijk.