Krachtige klas

Misschien zit je nu wel op een Vreedzame School. De OSG is de enige middelbare school in West-Friesland die daar een vervolg aan geeft: de Krachtige Klas. Dit is niet één krachtige klas, maar een manier waarop we in alle klassen met elkaar om willen gaan op de OSG!

De Krachtige Klas gaat uit van het idee dat je elkaar stimuleert en vooruit helpt en zo uiteindelijk samen ook beter presteert dan je misschien had gedacht. Door als groep op een positieve manier met elkaar om te gaan, zit je – zo denken wij – toch anders in de klas dan wanneer je niets van elkaar zou weten.

Hoe doe je dat? Door afspraken met elkaar te maken en met elkaar te praten over wie je bent. Doordat je steeds meer over elkaar weet, ga je elkaar ook steeds meer waarderen. Je leert elkaar in de klas steeds beter kennen, maar ook activiteiten buiten school (samen BBQ-en, samen schaatsen/zwemmen etc.) zorgen ervoor dat je goed contact krijgt met je klasgenoten.

Tijdens speciale Krachtige Klas-lessen maak je niet alleen kennis met elkaar: je leert ook ‘hoe een middelbare school werkt’. Je leert onder andere hoe je (op jouw manier) het beste kunt studeren, hoe je je agenda moet gebruiken en hoe je moet plannen.

De Krachtige Klas bestaat uit drie onderdelen:

  • Krachtige Leerling
    Bij dit onderdeel leren we je hoe je kunt leren. Hoe leer je belangrijke informatie uit een grote tekst te halen en hoe krijg je die woordjes voor Frans in je hoofd? Ook leren we je hoe je je huiswerk het best kunt organiseren en plannen en hoe je je agenda het handigst gebruikt.
  • Krachtige Groep
    Tijdens deze lessen gaan we jullie helpen om van jullie nieuwe klas een goede groep te maken. Daarbij is het belangrijk dat je elkaar leert kennen. Dit doen we door allerlei leuke groepsactiviteiten en opdrachten. Ook maken we afspraken over hoe we met elkaar om willen gaan. Iedereen is uniek, maar jullie hebben meer met elkaar gemeen dan jullie denken.
  • Krachtige Ouder
    Leren doe je op school maar ook thuis. Daarom betrekken wij ook je ouder(s)/verzorger(s) bij jouw leerproces. In de workshops ‘Krachtige Ouder’ geven we je ouders handvatten om jou zo goed mogelijk te begeleiden en te ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het plannen en organiseren van je schoolwerk. Ook geven we tips hoe ze jou kunnen helpen als je bijvoorbeeld dyslectisch bent of juist meer uitdaging nodig hebt.