Leren buiten de les

Leren doe je niet alleen in de les of thuis, als je huiswerk maakt. Ook leer je niet alleen uit boeken. Je leert ook als je nieuwe dingen ziet, hoort en meemaakt in de wereld buiten school. Daarom gaan we met jullie op stap: Naar Duinrell (waar je veel over jezelf leert), het Archeon (waar de geschiedenis tot leven wordt gebracht) en als je in de hogere klassen zit naar steden in het buitenland.  We halen de buitenwereld ook de school in, als we bijvoorbeeld actie voeren voor een kindertehuis in Sri Lanka, lessen krijgen van medewerkers van Amnesty International of van Bureau HALT over (digitaal) pesten.

Buiten de les kun je ook ontdekken waar je goed in bent, zoals bijvoorbeeld meepraten over wat er op school gebeurt, activiteiten organiseren, andere leerlingen helpen, muzikale en creatieve talenten ontplooien, door te gaan kijken bij een gemeenteraadsvergadering of door mee te doen aan debatwedstrijden.

Op de OSG ga je regelmatig op reis naar het buitenland. Deze reizen zijn echter geen vakanties! Elke reis is er om je meer te leren over verschillende vakken:

  • Indien je FLE hebt gekozen ga je van de eerste tot en met de vierde klas op reis.
  • Kies je voor het atheneum of gymnasium? Dan ga je in de vierde klas reis je naar Trier en in de vijfde klas ga je naar Rome.
  • Indien je geen FLE hebt gekozen, dan kun je in mavo 3, havo 4 en vwo 4 op reis. Dit is de zogenaamde ‘werkweekreis’.
  • De bestemmingen van de ‘werkweekreizen’ variëren elk jaar. Dit schooljaar kunnen onze leerlingen kiezen uit Berlijn, Parijs of een wintersportreis.
  • Daarnaast gaan de leerlingen van vwo 6 naar Ieper in België, waar de overblijfselen van de loopgraven uit de eerste wereldoorlog zich bevinden.